Uw aangifte voor persoonsbelasting: piece of cake of breinbreker?

//Uw aangifte voor persoonsbelasting: piece of cake of breinbreker?

Uw aangifte voor persoonsbelasting: piece of cake of breinbreker?

Zoals elk jaar ontsnapt u er niet aan: de aangifte van uw personenbelasting. Hoewel er ondertussen al heel wat handige tools bestaan, is het nog steeds geen evidentie om alles correct in te vullen. Wij proberen in dit blogbericht alvast een handje te helpen!

Hoe en wanneer moet u uw aangifte indienen?

Elk jaar moet u uw aangifte invullen tegen het einde van het eerste semester van het jaar. Is uw aangifte voor personenbelasting 2019 al in orde?

 • Uw papieren aangifte kunt u nog tot 28 juni 2019 indienen.

 • Via www.taxonweb.be krijgt u nog tot 11 juli 2019 de tijd om uw aangifte elektronisch door te geven.

 • Indien u een voorstel van vereenvoudigde aangifte heeft ontvangen, moet u in principe geen belastingaangifte meer indienen. Grondige controle is uiteraard steeds aanbevolen.

Wat moet er allemaal op zo’n aangifte staan?

 • Uw loon. Via Tax-on-web zullen de gegevens van uw loonfiche al op de juiste plek staan. Het is wel aan te raden om te controleren als alles wel correct is ingevuld en volledig is. Zaken als beroepskosten die u wilt bewijzen, zullen bijvoorbeeld niet op voorhand ingevuld zijn.

 • Indien u (ook) zelfstandig aan de slag bent, moet u een tweede luik toevoegen aan uw belastingaangifte. Heel wat zelfstandigen schakelen hier een boekhouder voor in, want er moet met heel wat zaken rekening gehouden worden.

 • De afbetaling van uw woonlening. Uw hypothecair krediet geeft u recht op een belastingvermindering van het Vlaams Gewest. Om het exacte bedrag van dat voordeel te achterhalen, moet u nagaan hoeveel u fiscaal mag aftrekken in uw belastingaangifte. Ook bij een lening voor een beleggingspand heeft u recht op fiscaal voordeel.

 • Uw pensioensparen. U kunt jaarlijks maximaal 960 euro sparen met een belastingverminderen die 30% van het betaalde bedrag bedraagt.

 • Giften die u naar een erkende instelling overgemaakt heeft. Wanneer minstens 40 euro per kalenderjaar bedragen, heeft u recht op een belastingvermindering van 45%. Denk maar aan enkele goede doelen die u kunt steunen.

 • De kosten voor kinderopvang en alimentatie kunnen onder bepaalde voorwaarden ingebracht worden in uw belastingen.

 • Ook dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Een cheque van € 9 kost in werkelijkheid zo slechts € 6,30.

 • Andere, de lijst is eindeloos. Ging u bijvoorbeeld tussen 2009 en 2011 een groene lening aan? Dan kunt u ook dit opnieuw in uw belastingsaangifte stoppen. Indien u niets over het hoofd wilt zien, contacteert u best een boekhoudkantoor en/of uw bank.

De fiscus tilt zwaar aan fouten, zelfs al bent u te goeder trouw. Controleer dus steeds of alles klopt en houd uw papieren goed bij. Bij twijfel kunt u steeds bij uw boekhoudkantoor terecht. Bel PERSONA Accountants op +32 (0)51 57 56 00 of contacteer ons via info@persona-accountants.be .

2019-05-24T11:18:36+00:00 23 mei 2019|